06-15200946 astrid@merelenmos.nl

In de omgeving van onze B&B zijn een aantal interessante musea te vinden. Onderstaand een greep uit het aanbod.

 

Tongerlohuys in Roosendaal 

In het vernieuwde Tongerlohuys beleef je het verhaal van Roosendaal. Vijf iconen nemen je mee door de geschiedenis van stad en streek. Laat je vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt en verrassen door een steeds wisselend vijfde icoon.

 

Wilhelmieten museum Huijbergen:

Dit museum is gevestigd in het poortgebouw uit 1610 van de voormalige abdij der Wilhelmieten, het Mariaklooster. Hier waren vanaf 1854 ook de Broeders van Huijbergen gevestigd. In 1977 werd het museum geopend. In zes zalen wordt de geschiedenis van het klooster en zijn bewoners gepresenteerd. Er zijn 17e- en 18e-eeuwse schilderijen te zien, alsmede tal van religieuze en profane voorwerpen die dateren uit de 16e tot de 19e eeuw en die verband houden met de orde. Ook zijn er verzamelingen iconen en bidprentjes in het museum ondergebracht. Er worden wisselende exposities gehouden. 

 

Markiezenhof

Het Markiezenhof is een laatgotisch stadspaleis in het centrum van Bergen op Zoom. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van de stad. In het pand vinden tentoonstellingen en evenementen plaats. Je kunt het Markiezenhof ook mooi vanaf de buitenkant bekijken. 

 

Museum de Pont

De Pont museum is een museum voor hedendaagse kunst in de Noord-Brabantse stad Tilburg. Stichter en naamgever van het museum is de jurist en ondernemer Jan de Pont. Hij bepaalde kort voor zijn overlijden dat een deel van zijn vermogen moest worden ingezet ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst.

 

Miniaturen-en poppenhuis museum

Heel herkenbaar, ontroerend en verrassend is het leven van alledag in beeld gebracht, van een wasdag uit opoes tijd tot een heuse marrakech met heerlijke oosterse specerijen. Tot in de kleinste detail zie je interieurtjes/poppenhuizen ingericht alsof je zo binnen kunt stappen en een Bredaas biertje kunt drinken in het bruine cafe, een kaarsje gaat opsteken in het Begijnenkerkje, een gokje kan wagen in Holland Casino of gaat aanzitten aan het diner in de ontvangstzaal op de KMA.

 

Breda’s Begijnhof museum

Breda’s Begijnhof Museum is gevestigd in de woning Catharinastraat 29 op het Begijnhof. Het museum geeft inzicht in de leefwereld van de Bredase begijnen. Op de begane grond zie je een woonkamer en keuken zoals een begijn vroeger had. Boven worden in kleine opstellingen verschillende aspecten uit het begijnenleven belicht. Ook draait er een audiovisueel programma onder de naam ‘Bruiden van Christus’ en zijn enkele bijzondere relieken te zien uit de collectie Hamers-IJsebrand.

 

Het Vincent van Goghhuis 

Het Van Goghhuis is een kunstcentrum gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh, op de plek van het geboortehuis van de kunstschilder in de Noord-Brabantse plaats Zundert. Op de begane grond is een museumwinkel die ook dienstdoet als VVV en een documentatiecentrum. Er worden ook lezingen gehouden.