Ga je op pad vanuit onze B&B Merel en Mos, dan hebben wij hier alvast wat tips voor jou.

 

Beste gast, wat leuk dat je in onze B&B komt overnachten. Er zijn talloze mogelijkheden om de omgeving goed te verkennen. Ben je op zoek naar een leuke dagbesteding en staat er niet iets tussen wat je zoekt, vraag dan gerust bij ons naar een alternatief.

Musea

 

Tongerlohuys in Roosendaal: 

In het vernieuwde Tongerlohuys beleef je het verhaal van Roosendaal. Vijf iconen nemen je mee door de geschiedenis van stad en streek. Laat je vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt en verrassen door een steeds wisselend vijfde icoon.

Adres: Kerkstraat 1 Roosendaal

Kijk voor openingstijden op www.tongerlohuys.nl 

 

Wilhelmieten museum Huijbergen:

Dit museum is gevestigd in het poortgebouw uit 1610 van de voormalige abdij der Wilhelmieten, het Mariaklooster. Hier waren vanaf 1854 ook de Broeders van Huijbergen gevestigd. In 1977 werd het museum geopend. In zes zalen wordt de geschiedenis van het klooster en zijn bewoners gepresenteerd. Er zijn 17e- en 18e-eeuwse schilderijen te zien, alsmede tal van religieuze en profane voorwerpen die dateren uit de 16e tot de 19e eeuw en die verband houden met de orde. Ook zijn er verzamelingen iconen en bidprentjes in het museum ondergebracht. Er worden wisselende exposities gehouden. 

Adres: Staartsestraat 2 Huijbergen

 

Markiezenhof:

Het Markiezenhof is een laatgotisch stadspaleis in het centrum van Bergen op Zoom. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van de stad. In het pand vinden tentoonstellingen en evenementen plaats. Je kunt het Markiezenhof ook mooi vanaf de buitenkant bekijken. 

Adres: Steenbergsestraat 8 Bergen op Zoom

 

Museum de Pont:

De Pont museum is een museum voor hedendaagse kunst in de Noord-Brabantse stad Tilburg. Stichter en naamgever van het museum is de jurist en ondernemer Jan de Pont. Hij bepaalde kort voor zijn overlijden dat een deel van zijn vermogen moest worden ingezet ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. 

Het naastgelegen Textiel museum is ook zeker een bezoek waard.

Adres: Wilhelminapark 1 Tilburg

 

Miniaturen-en poppenhuis museum:

Heel herkenbaar, ontroerend en verrassend is het leven van alledag in beeld gebracht, van een wasdag uit opoes tijd tot een heuse marrakech met heerlijke oosterse specerijen. Tot in de kleinste detail zie je interieurtjes/poppenhuizen ingericht alsof je zo binnen kunt stappen en een Bredaas biertje kunt drinken in het bruine cafe, een kaarsje gaat opsteken in het Begijnenkerkje, een gokje kan wagen in Holland Casino of gaat aanzitten aan het diner in de ontvangstzaal op de KMA.

Adres: Catharinastraat 23 Breda

 

Breda’s Begijnhof museum:

Breda’s Begijnhof Museum is gevestigd in de woning op het Begijnhof. Het museum geeft inzicht in de leefwereld van de Bredase begijnen. Op de begane grond zie je een woonkamer en keuken zoals een begijn vroeger had. Boven worden in kleine opstellingen verschillende aspecten uit het begijnenleven belicht. Ook draait er een audiovisueel programma onder de naam ‘Bruiden van Christus’ en zijn enkele bijzondere relieken te zien uit de collectie Hamers-IJsebrand.

Adres: Catharinastraat 29 Breda

 

Het Vincent van Goghhuis, 

Het Van Goghhuis is een kunstcentrum gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh, op de plek van het geboortehuis van de kunstschilder in de Noord-Brabantse plaats Zundert. Op de begane grond is een museumwinkel die ook dienstdoet als VVV en een documentatiecentrum. Er worden ook lezingen gehouden.

Adres:Markt 26/27 Zundert

 

 

Bijzonder in onze ogen

 

Het bevrijdingsmonument Welberg:

Dit monument bestaat uit een klok met klokkenstoel en herinnert aan de door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van Welberg.

In mei 2005 is een bronzen schild van het Canadese Algonquin Regiment aan de voorkant van het monument toegevoegd. Op 30 oktober 2005 is een plaquette met de namen van de burgeroorlogsslachtoffers onthuld. Deze plaquette is naast het monument geplaatst. Rondom het monument en richting Bergen op Zoom zul je onderweg veel klaprozen in de berm zien staan. Deze verwijzen naar de Canadese helden.

 

Basiliek Oudenbosch,

Van veraf zie je de imposante verschijning van de Basiliek in het Brabantse landschap. Maar van dichtbij is de Basiliek pas echt indrukwekkend. Met een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en hoogte van 63 meter is de Basiliek een geschaalde kopie van de St. Pieter in Rome. Gratis te bezoeken.

 

Volks Sterrenwacht Oudenbosch:

Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch is gevestigd op de plaats waar ooit de allereerste Volkssterrenwacht van nederland is ontstaan, genaamd Simon Stevin. Dit klooster is gebouwd in 1890 en kende binnen het orginele ontwerp al een toren met een sterren observatorium. Openingstijden zijn op zondagmiddagen van 14:00 tot 17:00, behalve als de zondag op een feestdag valt. Verder zijn ze 1 maal per maand open op vrijdagavond voor publiek, ze houden dan een waarneemavond. Deze waarneemavonden zijn erg afhankelijk van het weer, dus kunnen we niet plannen.

Adres: Jezuietenplein 33 Oudenbosch

 

Auto toerroute:

Een mooie route om met de auto te rijden is de Zeven Heerlijkheden route van de ANWB. Helaas worden de borden niet meer bijgehouden door de ANWB dus het kan zijn dat er een ontbreekt, maar de route is digitaal te volgen. 

Natuur

 

Onze B&B is gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. Hier een aantal natuur gebieden die dicht in de buurt liggen. 

Natuurgebied Wouwse Plantage: Het bosgebied van de Wouwse Plantage is nog een oase van rust. Langs hoge hagen van rododendrons wandel je richting het Woeste Gedeelte waarbij je langs heuvels komt die oprijzen tot twintig meter boven NAP. Van één van die heuvels wordt verteld dat het wel eens een prehistorische grafheuvel zou kunnen zijn. Het hele gebied van de Wouwse Plantage is circa 900 hectare groot en ligt op een zandrug die ongeveer 20.000 jaar geleden is gevormd. De Wouwse Plantage kent een rijke geschiedenis en er zijn door de eeuwen heen diverse eigenaren geweest. Het landgoed is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied met verschillende bostypen. Voor enkele dieren zoals de wespendief, nachtzwaluw, zwarte specht en boomleeuwerik behoort het gebied tot de belangrijkste broedgebieden in Nederland. 

 

Natuurgebied Dintelse Gorzen, onderdeel van de Brabantse Wal, is een echt wandelwalhalla. Je gaat dwars door voormalige schorren en slikken, ziet wilgen, vlier en duinriet en loopt – soms op maar een paar meter afstand – langs grote, grazende Schotse hooglanders. Via bruggetjes, over kleine slootjes en boomstammen (leve je waterdichte winterlaarzen!), een beetje kruipdoor en sluipdoor kom je uiteindelijk ook bij de vogelhut. Met je verrekijker spot je hier de spierwitte zilverreiger, een blauwe kiekendief, de buizerd…

In de haven kun je bij Restaurant & huiskamercafé Beneden Sas – Benedensasweg 2-4, De Heen een kopje koffie nuttigen of een heerlijke lunch.

 

De Brabantse Wal, een mooi divers landschap met wandelroutes in de omgeving van Halsteren.

 

Landgoed Buitenlust Halsteren, Buitenlust ontleent zijn charme aan de afwisseling van bos, kleinschalig boerenland en forten. Op het landgoed is de psychiatrische instelling Vrederust gelegen, uiteraard niet vrij toegankelijk, maar verder ben je van harte welkom op het landgoed.

Adres, Het wasven 1 Halsteren

 

Fort Roovere, Wereldberoemd bij Fort de Roovere bij Bergen op Zoom: de Mozesbrug. Je loopt via de Mozesbrug diep door het water, maar je voeten blijven droog! Deze 'loopgraafbrug' is een modern kunstwerk dat belangrijke architectuur- en bouwprijzen won. Eigenlijk is Fort de Roovere nog steeds niet af. Sinds 2018 is een nieuwe theatertoren gerealiseerd, de Pompejus. En het wordt alleen nog maar mooier: de waterspeelplaats is eind 2018 klaar. Kinderen kunnen dan zelf een gebied onder water zetten, net als vroeger. Rondom het Fort zijn er diverse wandelroutes uitgezet.

 

Rucphense heide, mooi wandel en fietsgebied door bos en heidevelden.

 

Oude Buisse Heide gedichtenroute, Wandel door het gebied waar Henriette Roland Holst haar inspiratie opdeed. Onderweg kom je een aantal van haar gedichten tegen.

 

Koepelroute Roosendaal - Zundert, Prachtige, lange wandelroute langs de cultuurhistorie van verschillende landgoederen en theekoepels.

 

Kalmthoutse Heide, bijzonder mooi wandel en fietsgebied net over de grens in Kalmthout Belgie. Zeker een aanrader als de Heide planten in bloei staan, vanaf begin augustus.

 

Landgoed de Hertgang, Het landgoed (5,5 ha) werd eind vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op de steilrand van de Brabantse Wal in Halsteren. Er is tevens een mooi arboretum te bezoeken.

Adres: Klaverblokken 18 Hasteren 

Bijzondere tuinen:

 

Arboretum Kalmthout Belgie, Prachtig Arboretum net over de grens in Kalmthout. Staat bekend om zijn grote verzameling Hamamelis ofwel Toverhazalaar. genoemd.

Adres: Heuvel 8 Kalmthout Belgie 

 

Arboretum Oudenbosch, Op de rand van de klei van de Hollandse Delta en het zand van Brabant komen in Arboretum Oudenbosch twee werelden samen, die van het rijke Roomse leven en die van de boomkwekers. Arboretum Oudenbosch is als voormalige kloostertuin de groene parel in het rijke religieus erfgoed van Oudenbosch.

Adres: Achter Het Postkantoor 1 Oudenbosch

 

Er zijn diverse (privé) open tuinen in onze omgeving te bezoeken. Eigenlijk te veel om op te noemen, vraag naar de mogelijkheden.

Sportief bezig zijn in de omgeving

 

Fietsen:

 

Er zijn diverse fietsroutes en knooppunten in de directe omgeving.

(sla linksaf vanaf ons garagepad, daar staat op de t-splitsing een knooppuntenbord)

Voor leuke routes kun je ook de site fietsknoop.nl of routeyou.com raadplegen. 

 

De Strontpaalroute: 

De strontpaalroute is een van de vijf fietsroutes rondom de Heerlijckheijd Nispen. De lengte van deze route is bijna 30 km. De route volgt het fietsknooppuntnetwerk langs de knooppunten 29-22-59 -58-57-54-8-53-42-43- 41-52-55-95-29. Het vertrekpunt is knooppunt 29 in het dorp Nispen nabij Roosendaal. Vlakbij is de VVV in Essen. Hier is volop parkeergelegenheid.

 

Nog een aantal suggesties:

Route 25,7 km Bergen op Zoom-Moerstraten-Wouw-Halsteren-Bergen op Zoom

Racefiets route Tholen-Goes-rondje Steenbergen

Rondje Kruisland 42,4 km Kruisland-Welberg-Roosendaal

Wereldoorlogroute 54,3 km De Kempen-Woensdrecht-Bergen op Zoom-Steenbergen- Roosendaal

Wouwse Plantage en Rucphense heide hebben beiden mogelijkheden om te mountainbiken. 

De Grenspaalroute.

 

Golf:

Er zijn diverse golfbanen in de omgeving. 

 

Golfcentrum de Stok in Roosendaal, 9 holes. Het is een uitdagende baan voor de echte liefhebber en tevens een geschikte oefenbaan voor de beginnende golfer.

Adres:de Stok 16 Roosendaal 

 

Golfbaan Wouwse Plantage,  18 holes. De baan ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een ruim clubhuis en restaurant met rondom terrassen geven uitzicht over de eerste drie opening holes. Gasten kunnen rekenen op de traditionele Brabantse gastvrijheid en gezelligheid.

Adres: Zoomvlietweg 66 Bergen op Zoom

 

Golfpark de Turfvaert, 18 holes. De baan is gebaseerd op de strategieën en speelkarakteristieken van de beroemde, klassieke Britse golfbanen, natuurlijk ingebed in de omgeving. De baan is vriendelijk voor de beginnende golfer en tegelijk uitdagend voor de geoefende speler. Weidse uitzichten, glooiende fairways, verraderlijke rough, ruwe bunkers, mooie greens in Britse stijl.

Adres: Zwart Moerken 12 Rijsbergen

 

Landgoed Vereniging Golfclub Cromstrijen, De 18-holes Championship course, ontworpen door de Noord-Ierse baanarchitect Tom MacAuley, biedt een serieuze 'test of golf'. De baan is zeer gevarieerd met flinke waterpartijen, lastige lange holes, dog legs, gevaarlijke korte holes en heel wat bunkers, die het je niet makkelijk gaan maken. Maar het is ook een baan waar goed spel wordt beloond.

Adres: Veerweg 26 Numansdorp

 

Wandelen:

Kijk voor wandelmogelijkheden onder het onderwerp Natuur.

 

Skiën:

Snow World in Rucphen. Met 3 sneeuwpistes, een permanente kinderhelling en 8 skiliften biedt SnowWorld Rucphen een unieke beleving op échte sneeuw.  

Adres: Baanvelden 13 Rucphen

 

Skydive:

In Roosendaal staat hét Indoor Skydive centrum van Nederland, waar je kunt indoor skydiven. In een windtunnel zweef jij alsof je een echte vrije val maakt. Puur op de kracht van de wind, een onvergetelijke ervaring! Benieuwd hoe het is om uit een vliegtuig te springen boven een wereldbestemming? Beleef dan de unieke virtual reality ervaring, gewoon in de windtunnel in Roosendaal!

Adres: Stok 24 Roosendaal

 

Zwemmen:

Zwembad de Stok, binnen en buitenbad.

Adres: de Stok 1 in Roosendaal

 

Zwembad de Knotwilg, binnenbad.

Adres: Wipstraat 2 Steenbergen

Weetjes:

 • gratis parkeren op ons eigen terrein, zie aangegeven plaatsen. Graag het hek vrijhouden
 • fietsen stalling 
 • oplaad mogelijkheden elektrische fietsen
 • elke kamer heeft een eigen thermostaat knop. Deze kun je zelf instellen op de gewenste temperatuur 
 • in de pantry  is een koelkast beschikbaar voor algemeen gebruik
 • daarnaast kun je in overleg gebruik maken van een magnetron
 • tegen betaling zijn er diverse frisdranken, bier en wijn aanwezig
 • binnen roken is niet toegestaan 
 • buiten roken is op aangegeven plaatsen mogelijk, dit ivm de veiligheid van ons rieten dak
 • handdoeken en beddengoed zijn inbegrepen
 • onze B&B is geschikt voor kinderen boven de 10 jaar
 • supermarkt op 4 km afstand
 • in onze voortuin zijn diverse zitjes voor onze B&B gasten gecreëerd. De kussens liggen         in de hal
 • diverse restaurants op 4 km afstand zie borrelen en eten 
 • wij zijn dol op honden en hebben zelf een labrador Guus en een Vizsla Teun, maar honden zijn bij ons niet welkom in de B&B vanuit hygiënisch oogpunt. De honden leven in ons privé gedeelte van de boerderij
 • inchecken tussen 16.00 en 18.00 uur, uitchecken voor 10.30 uur
 • annuleren 48 uur van te voren
 • bij voorkeur contant afrekenen, indien u een factuur wenst dit graag van te voren aangeven